Meteen naar de content

Veelgestelde vragen

Hier vind je het antwoord op veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Stuur ons dan een mail op abcd@amsterdamumc.nl.

abcd.amsterdamumc.nl

Waar kan ik als deelnemer terecht voor geestelijke/mentale hulp of verslaving?

Het kan zijn dat je na het invullen van de ABCD-vragenlijst de behoefte hebt om met iemand te praten.

Zoek op onderwerp

Algemeen

Algemeen: 01. Wat is het doel van de ABCD-studie?

Het belangrijkste doel van de ABCD-studie is het inventariseren en analyseren van factoren in het vroege leven (tijdens de zwangerschap en op de jonge kinderleeftijd) die een mogelijke verklaring vormen voor latere gezondheidsverschillen.

Algemeen: 02. Wie voert de ABCD-studie uit?

De ABCD-studie wordt uitgevoerd door Amsterdam UMC in samenwerking met verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen zoals Universiteit van Amsterdam (UvA), Universiteit Utrecht (UU) en Sarphati Amsterdam.

Algemeen: 03. Waar vind ik achtergrondinformatie over de ABCD-studie?

U vindt hier informatie over de ABCD-studie.

Algemeen: 04. Wie heeft de onderzoeken van de ABCd-studie beoordeeld en goedgekeurd?

De ABCD-studie is goedgekeurd door de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) en de Medisch Ethische Toetsings Commissie (METC) van het Amsterdam UMC.

Algemeen: 05. Hoe lang duurt de ABCD-studie nog?

De deelnemende jongeren worden gevolgd tot en met hun 25e levensjaar. Alhoewel je wettelijk van volwassenheid spreekt bij de leeftijd van 18 of soms 21 jaar, willen wij graag de jongeren langer volgen. Op 18-jarige leeftijd is het lichaam nog niet geheel ontwikkeld. De hersenen zijn pas volledig ontwikkeld rond de leeftijd van 25 jaar. 
Daarnaast verandert er veel in je dagelijkse leven als jong volwassene; je gaat bijvoorbeeld studeren, je eigen geld verdienen of zelfstandig wonen en je krijgt steeds meer verantwoordelijkheid. In de aankomende fases willen we in kaart brengen hoe de overgang van adolescentie naar volwassenheid verloopt.

Algemeen: 06. Kan ik meedoen als ik niet aan de vorige fase(s) heb meegedaan?

Ja, dit kan zeker! Alle informatie die wij verzamelen is voor ons waardevol. Dus ook als je vorige fases hebt gemist, kan je gewoon meedoen aan fase 7.

Algemeen: 07. Kan ik op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen in het onderzoek?

Je kan op de hoogte blijven door je op te geven voor de digitale ABCD nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief ontvang je ongeveer 2 keer per jaar. Aanmelden kan via deze pagina.

Algemeen: 08. Ik wil niet meedoen met alle onderdelen (vragenlijst, taken en lichamelijke metingen). Kan ik toch deelnemen aan het onderzoek?

Voor het onderzoek is het fijn als je met zo veel mogelijk onderdelen meedoet. Echter, wij snappen het als je liever niet met alle onderdelen meedoet. Mocht je niet met alle onderdelen mee willen doen, dan is het altijd mogelijk om deze onderdelen over te slaan.

Algemeen: 09. Wat gebeurt er met mijn gegevens buiten de Europese Unie?

De ABCD-studie heeft ook samenwerkingen buiten de Europese Unie. In dit geval sturen we jouw gecodeerde gegevens ook naar landen buiten de Europese Unie. Ook kan het voorkomen dat analyses op het lichaamsmateriaal buiten de Europese Unie worden bepaald. In die landen gelden niet de privacyregels van de Europese Unie. Wij vragen hiervoor apart jouw toestemming. Voordat wij een samenwerking aangaan buiten de Europese Unie stellen we samen met de juristen van de afdeling Legal Research Support van het Amsterdam UMC een contract op ter ondertekening door de samenwerkingspartner. In het contract worden o.a. privacyregels opgenomen.

Beweegmeter

Beweegmeter: 01. Wat is een GeneActiv / beweegmeter?

Een GeneActiv is een type beweegmeter. Deze meter draag je als een horloge om je pols en lijkt op een smartwatch. De meter meet continu hoeveel jij beweegt, ook ’s nachts. Door deze continue metingen, kunnen onderzoekers een goed beeld krijgen van hoeveel jij beweegt. Daarnaast geeft het ook erg veel informatie over je slaappatroon.

Deelnemers

Deelnemers: 01. Waar vind ik meer informatie over de rechten van onderzoeksdeelnemers?

De Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen omschrijft de rechten van proefpersonen. Meer informatie hierover kun je vinden in de brochure Medisch-wetenschappelijk onderzoek: algemene informatie voor de proefpersoon en op de website van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek.

Deelnemers: 02. Ik ga verhuizen en vertrek uit Amsterdam. Mag ik nog meedoen?

Ja, heel graag zelfs! Als je ooit mee hebt gedaan aan de ABCD-studie, kun je blijven meedoen aan het onderzoek. Ook als je buiten Amsterdam gaat wonen.

Deelnemers: 03. Mijn contactgegevens zijn gewijzigd. Hoe kan ik dit doorgeven?

Jouw contactgegevens kun je hier doorgegeven.

Deelnemers: 04. Kan ik stage lopen bij de ABCD-studie?

De ABCD-studie biedt ieder jaar enkele wetenschappelijke stageplekken aan. Voor meer informatie kijk hier.

Gegevensverwerking

Gegevensverwerking: 01. Wat gebeurt er met mijn gegevens na het invullen van de vragenlijsten?

Je gegevens worden verzameld, bewaard en gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Iedereen die meedoet aan de ABCD-studie krijgt een eigen code. Je naam wordt weggelaten en alleen de code wordt gebruikt voor het onderzoek. Je identiteit blijft geheim en wordt niet gebruikt bij de verwerking van de gegevens. Al je gegevens blijven dus vertrouwelijk.

Lichamelijke metingen

Lichamelijke metingen: 01. Krijg ik de resultaten van de metingen?

Bij het onderzoek van je bloed of bloeddruk kunnen we toevallig iets vinden wat niet direct van belang is voor het onderzoek, maar wel voor je gezondheid of de gezondheid van je familieleden. De onderzoeker neemt dan contact met je op. Je bespreekt dan met je eigen huisarts wat er moet gebeuren. De kosten hiervan vallen onder je eigen zorgverzekering. Met het toestemmingsformulier geef je toestemming dat we je informeren over onverwachte bevindingen.
Daarnaast krijg je standaard van ons de uitslagen van de lichamelijke onderzoeken in brief-vorm.

Lichamelijke metingen: 02. Hoe lang duren de lichamelijke metingen?

Als je meedoet met alle onderdelen dan duren de lichamelijke metingen in totaal maximaal 60 minuten.

Lichamelijke metingen: 03. Hoe kan ik een afspraak inplannen voor de lichamelijke metingen?

Nadat je een email hebt ontvangen met de uitnodiging voor de lichamelijke metingen, kun je hier een afspraak maken.
Je mag ons ook altijd bellen (06-83 56 98 50) of mailen om een afspraak in te plannen.

Lichamelijke metingen: 04. Het gaat mij niet lukken om naar mijn afspraak te komen. Hoe kan ik mijn afspraak verplaatsen/afzeggen?

Het kan gebeuren dat je bent verhinderd ten tijde van de afspraak en je afspraak wil verzetten/annuleren. Wij vernemen dit graag zo snel mogelijk, zodat we kostbare tijd kunnen vrijhouden voor een andere deelnemer. Dit kan door een mailtje te sturen of te bellen/appen naar 06-83 56 98 50.

Lichamelijke metingen: 05. Wie voert de lichamelijke metingen uit?

De lichamelijke metingen worden uitgevoerd door geschoolde medewerkers van het ABCD-team, onderzoeksassistenten en stagiaires van de ABCD-studie. Iedereen die de metingen uitvoert heeft hiervoor een training gevolgd en voert de metingen uit volgens een vooraf getoetst meetprotocol.

Lichamelijke metingen: 06. Hoe wordt er met mijn privacy omgegaan tijdens de lichamelijke metingen?

Tijdens de lichamelijke metingen vragen we je om in sportkleding te komen: kortebroek en hemd/ shirt met korte mouwen. Voor bepaalde metingen zullen we je vragen om je shirt een beetje omhoog te doen. We houden uiteraard rekening met je privacy. De metingen zullen worden gedaan in afgesloten kamers.

Lichamelijke metingen: 07. Wat moet ik meenemen naar het onderzoek?

Neem de proefpersoneninformatie mee naar het onderzoek. Samen zullen we deze informatie doorlopen, waarna door jou en de onderzoeker het toestemmingsformulier wordt getekend.
Tijdens de lichamelijke metingen vragen we je om sportkleding aan te trekken: korte broek en hemd/shirt met korte mouwen. Je kunt je op onze locatie omkleden. We zullen ook wat eten en drinken voor je klaar hebben staan.

Lichamelijke metingen: 08. Hoe moet ik me voorbereiden voor het onderzoek?

Als je meedoet aan het bloedprikken (d.m.v. een vingerprik), vragen wij je om 3 uur van te voren niets te eten en drinken (water en thee zonder suiker kan wel). Voor de overige onderzoeken is geen voorbereiding nodig.

Lichamelijke metingen: 09. Hoe kan ik het beste naar de locatie komen?

Het MF-gebouw is het beste te bereiken met het OV, maar kan ook met de auto bereikt worden. Het gebouw ligt op het terrein van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), naast het VUmc. De routebeschrijving naar de VU kan je vinden op de website van de VU of navigeer naar Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam. Eenmaal binnen in het gebouw kan je de beschrijving in de bevestigingsmail of de bordjes in het gebouw volgen naar de ABCD-meetkamer op de 3e verdieping. Tip: bekijk ook het hoogtepunt ‘Route lichamelijke metingen’ op onze Instagram voor uitleg hoe je bij de ABCD-meetkamer komt.

Lichamelijke metingen: 10. Komen er kosten kijken bij deelname aan het onderzoek?

Deelname aan het onderzoek is kosteloos. Eventuele reiskosten en parkeerkosten worden vergoed.

Vragenlijst

Vragenlijst: 01. Is er een ABCD-app?

Nee, er is geen speciale app om de vragenlijst in te vullen, zoals in de vorige fase. De vragenlijst kan online worden ingevuld op een laptop, tablet of smartphone. De link voor de online vragenlijst krijg je toegestuurd of vind je hier. Natuurlijk bestaat ook de mogelijkheid om de vragenlijst op papier in te vullen. Stuur ons een mailtje als je de vragenlijst graag thuis opgestuurd wil krijgen.

Vragenlijst: 02. Ik ben mijn inloggegevens kwijt. Waar kan ik deze opvragen?

Als je je inloggegevens niet meer kan vinden, stuur dan een e-mail naar abcd-fase7@amsterdamumc.nl.

Vragenlijst: 03. Hoe lang duurt het invullen van de vragenlijst?

Er zijn twee versies van de vragenlijst: de lange en de korte versie. Het invullen van de lange vragenlijst duurt ongeveer 50 minuten. Het invullen van de korte vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten.

Vragenlijst: 04. Kan ik tussentijds mijn antwoorden opslaan?

Ja, dit kan! In de online vragenlijst zie je rechtsboven een knop met ‘antwoorden opslaan’. Je kan zo vaak als je wil een pauze nemen en zelf beslissen wanneer je verder gaat met de vragenlijst.

Vragenlijst: 05. Krijgen mijn ouders ook een vragenlijst?

Nu alle ABCD-deelnemers volwassen zijn, zullen wij alleen nog maar vragenlijsten afnemen bij de deelnemers. Je ouders krijgen vanaf nu dus geen vragenlijsten meer.

Vragenlijst: 06. Waar kan ik de online vragenlijst op maken?

Je kunt de online vragenlijst maken op mobiele telefoon, tablet of laptop. Let op: De extra taken kunnen alleen op een laptop/computer worden ingevuld.

Vragenlijst: 07. Ik heb geen Bol.com-bon ontvangen. En nu?

Binnen 2 weken na afronden ontvang je jouw bol.com code via het opgegeven emailadres. Mogelijk is het emailadres niet juist. Als jij na 2 weken nog geen code hebt ontvangen, stuur dan een mailtje naar abcd-fase7@amsterdamumc.nl.

Vragenlijst: 08. Hoe lang is mijn Bol.com-code geldig?

De Bol.com-codes zijn na ontvangst 3 jaar geldig.

Vragenlijst: 09. Waar kan ik terecht voor inhoudelijke vragen over de vragenlijst, bijvoorbeeld als ik een vraag niet begrijp?

Voor vragen of opmerkingen over de vragenlijst kun je contact opnemen met Noekie van Lieshout: WhatsApp: 06 – 83 56 98 50, tel.: 020-5661252 of e-mail: abcd-fase7@amsterdamumc.nl.

Vragenlijst: 10. Kunnen mijn ouders mijn antwoorden inzien?

Nee! Jouw ouders kunnen jouw antwoorden niet inzien! Jouw antwoorden blijven anoniem. Daarnaast krijgen jouw ouders ook niet van ons te horen of je wel of niet mee hebt gedaan aan fase 7.